Så spelar du

Det traditionella lottospelet i Sverige går ut på att spelaren lämnar in en nummerkombination, en så kallad spelrad. Spelaren väljer ut 7 nummer av 35 möjliga. De sju vinnande siffrorna dras sedan två gånger i veckan. Spelaren kan då välja att vara med på den ena eller båda dragningar. Spelar man bara en rad med 7 valda nummer kallas detta för enkelrad. Man kan också välja att spela ett systemspel, vilket innebär att spelaren väljer mellan 8 och 12 nummer. Att tävla om de högsta vinsterna, vilket Svenska Spel kallar för Joker, kostar extra. Den totala vinstsumman delas efter dragningen lika på de som har alla 7 nummer rätt. Om exempelvis vinstsumman är en miljon kronor och två spelare prickar rätt nummer vinner de vardera en halv miljon kronor.

Lotto på nätet är mer eller mindre snarlikt det traditionella sättet att spela lotto, men med vissa olika variationer. Vana spelare känner snabbt igen sig på grund av likheterna. Mer ovana spelare hittar snabbt rätt eftersom spelets grunder, och dess regler, är ganska enkla. På många lottosajter sker dragningarna ganska regelbundet, inte sällan dagligen eller kanske rentav direkt efter att du lämnat in din spelrad. Antalet nummer och möjliga rutor varierar också – ibland kan man kryssa i tio nummer och ibland finns det fler än bara 35 siffror att välja mellan. Det betyder att oddsen också blir lite förändrade.

Keno är en berömd variant av lotto, och ibland när man spelar lotto på nätet så kan spelformen påminna om, eller vara mer likt, Keno än klassisk lotto. I Keno fördelas vinstsummorna i två potter och spelare väljer vilken pott de vill tävla om. Den ena potten fördelas mellan färre spelare och är högre, vilket betyder att ett fåtal spelare vinner riktigt mycket. Den andra potten fördelas tvärtom mellan fler spelare och är lägre, med resultatet att många spelare vinner, men ofta mindre summor. Keno spelas genom att spelaren väljer mellan två till elva nummer och i dragningen slumpas sedan 20 nummer fram. Spelar man fler nummer ökar vinstsumman, och spelar man färre nummer ökar vinstchanserna. Många lottospel på nätet fungerar snarlikt, men har ofta inte samma namn. Namnet Keno kommer i sig självt från det ursprungliga lottospelet i Asien, men associeras idag främst med Svenska Spel.

I praktiken kan man alltså hitta sajter som ger spelare en högre, ibland mycket högre, vinstchans än vad som är fallet med klassiskt lotto. Det går dock inte att förutsäga generellt eftersom det finns så många lottosajter, så spelare som är intresserade av oddsen bör undersöka vad som gäller på varje enskild lottosajt. På det stora hela spelar det dock sällan någon roll och oddsen är, i praktiken, kanske bättre men sällan sämre på nätet än i den klassiska lottovarianten.

Man bör också ha i åtanke att oddsen att vinna på en enkelrad i lotto, som med alla turspel, är ganska små, som med de flesta former av lotterier. Därför spelar det ingen större roll om det finns små variationer i oddsen. Spelet bygger på tur, och inte skicklighet, vilket i sig är vad som gör det så roligt att spela på lotto. Till skillnad från spel som helt eller delvis bygger på skicklighet behöver man inte oroa sig för andra och mer erfarna spelare, eftersom man spelar med dem snarare än mot. Detta gör lotto särskilt bra för nybörjare, som inte sällan kan förlora åtskilliga omgångar i exempelvis poker innan de med tiden bygger upp kunskap och erfarenhet. Med lotto är chansen lika stor att den som spelar för första gången blir mångmiljonär som att den som spelat halva livet blir det.